Reglajul (fitting-ul) implantului cohlear Cochlear

Autori: Dr. Roxana Mazilu, Dr. Tudor Adrian.

Fitting-ul (reglajul) implantului cohlear este o operatiune complexa, ce presupune atat cunostinte de fizica, cat si de audiologie. In mod general, se refera la stabilirea limitelor stimularii electrice a nervului auditiv de catre electrozii implantului cohlear, pentru a produce senzatia auditiva, discriminarea cuvintelor, inteligibilitatea vorbirii.

Dupa operatia de implant cohlear se asteapta de obicei o luna – 6 saptamani pentru a efectua activarea procesorului vocal (switch-on).

Urmeaza apoi mai multe sedinte de fitting (reglaj), in vederea obtinerii unor praguri optime la audiometria in camp liber (de aprox. 20-30 dB) si testele de discriminare a vorbirii, avand ca scop final si principal dezvoltarea limbajului si a vorbirii copilului (bineinteles, in paralel cu efectuarea sedintelor de logopedie si o munca intensa la domiciliu din partea parintilor). Deoarece nivelele de stimulare electrica necesare se pot modifica in timp, sunt necesare un reglaj pe an (la adult) si doua pe an (la copil) chiar si dupa obtinerea unor mape stabile.

Exista mai multe metode de reglaj, impartite generic in comportamentale , obiective si mixte.

Metodele comportamentale (bazate pe metode psihofizice, asemanator audiometriei tonale) sunt indicate in special adultilor sau pacientilor postlinguali.

Metodele obiective de fitting au la baza masuratori obiective precum NRT (Neural Response Telemetry), ESRT (raspuns stapedian electric) sau EABR (ABR electric). Acestea sunt folosite in special la copii si la primele reglaje, atunci cand nu putem obtine reactii comportamentale la sunet.

Prezentam rezultatele la 7 luni ale unui reglaj efectuat la Clinica Urechii  la un copil in varsta de 5 ani si 11 luni la momentul operatiei, cu un implant Cochlear – Freedom Contour Advance si procesor vocal CP810 .

Diagnosticul de hipoacuzie neurosenzoriala sever-profunda a fost stabilit pe baza investigatiilor audiologice:

  • Audiometria comportamentala cu intarire prin joc: fara un raspuns concludent.
  • Imitanta acustica: timpanograma tip A bilateral, reflex stapedian ipsilateral si contralateral absente bilateral.
  • Otoemisiuni acustice – produs de distorsiune: absente bilateral:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Potentiale evocate auditive tone-pip si ASSR: absenta undei V la stimulare maxima, praguri ASSR > 90 dB HL la frecvente peste 1 KHz:

Operatia a avut loc in decembrie 2011 , cu evolutie favorabila, fara complicatii. Intraoperator, s-au obtinut valori usor crescute ale impedantelor electrozilor, care ulterior, in urma vindecarii, s-au redus ca valoare.

Primul reglaj s-a bazat pe o metoda exclusiv obiectiva deoarece nu s-a putut obtine cooperarea copilului.

Urmatoarele fitting-uri au fost mixte si in final comportamentale, mai jos fiind ilustrate pragurile obtinute la audiometria in camp liber, in ordinea cronologica a efectuarii reglajelor.