Otita medie seroasa cronica


Ce este otita medie seroasa cronica?

Este o boala a urechii medii care se manifesta prin in scaderea auzului (senzatia de ureche infundata) ce persista mai mult de 2-3 luni. Este provocata de acumularea de fluid in cutia timpanica.
In mod normal urechea medie contine aer. Prezenta acestuia asigura vibratia libera a osisoarelor si asigura astfel transmiterea normala a sunetelor de la timpan catre urechea interna.Prin blocarea orificiului trompei Eustache (care face conexiunea intre urechea medie si nas-rinofaringe) ventilarea urechii medii nu se va mai produce normal. Consecinta acestui fapt este scaderea presiunii aerului din urechea medie, urmata de acumularea de fluid care nu mai poate fi drenat prin tuba Eustache.
Cauzele principale ale obstructiei tubare cronice sunt afectiunile obstructive ale fosei nazale (deviatie de sept, hipertrofia de cornete, polipoza nazala, rinitele alergice etc) sau ale rinofaringelui (vegetatii adenoide, tumori), malformatiile congenitale ale palatului.
Scaderea auzului nu este foarte mare si poate fi observata tardiv de catre parinti, aparitia bolii fiind favorizata la copii de forma anatomica particulara a trompei Eustache. Persistenta in timp a otitei seroase duce la ingrosarea lichidului din urechea medie care devine vascos (“glue ear”) si poate produce aderente sau retractii definitive ale membranei timpanice. Identificarea din timp a otitei seroase la copil previne afectarea definitiva a membranei timpanice si a urechii medii, precum si aparitia tulburarilor de limbaj ale copilului care succed diminuarii auzului.

——————————————————————————–

Cum se trateaza?

Mai intai se incearca un tratament medical (antiinflamator, antialergic, decongestionant nazal, inhalatii, aerosoli), repermeabilizarea trompei Eustachio prin mijloace pneumatice (Otovent, insuflatii tubare) precum si corectarea chirurgicala la nevoie a cauzei obstructiei tubare (rezectia septului nazal, cauterizare de cornete, polipectomie nazala, rezectia vegetatiilor adenoide la copii, etc).
Persistenta lichidului mai mult de 2 luni impune tratamentul chirurgical care consta in miringostomie cu insertia unui aerator transtimpanal de tip “diabolo” sau “T-tube” (acesta din urma prezinta avantajul stabilitatii in timp, nefiind eliminat spontan de catre membrana timpanica ca cel de tip diabolo si este util in otitele seroase recurente, frecvente la copil).
Interventia consta in practicarea unei mici incizii in membrana timpanica, evacuarea lichidului din urechea medie si plasarea prin micul orificiu creat in timpan a tubului in T care va asigura ventilarea urechii medii.
Durata interventiei este de aprox. 10 minute.
Daca afectiunea este prezenta la ambele urechi, se efectueaza bilateral in cursul aceleiasi operatii.
La adulti se practica anestezia locala, la copii este preferata anestezia generala de scurta durata.
Tubusorul va fi extras dupa 3-6 luni.
——————————————————————————–

Care este conduita dupa operatie?

Nu se impune nici o restrictie alimentara.
Puteti parasi spitalul in aceeasi zi (dupa citeva ore daca anestezia a fost generala).
Nu e nevoie de medicatie postoperator.
Este recomandabil sa mestecati guma cit mai des pentru buna functionare a trompei Eustache.
Veti reveni la control dupa o saptamina si apoi lunar.
Pe durata cat timpanul este perforat, cutia timpanica comunica liber cu mediul exterior. Ca urmare, orice infectie a urechii externe se poate extinde la urechea medie producand o otita medie supurata. Din acest motiv trebuie evitata patrunderea apei in ureche pe toata perioada existentei microperforatiei (la baie/dus urechile se vor proteja cu tampoane mici de vata imbibate la capatul exterior cu vitamina A uleioasa sau cu dopuri speciale pentru urechi).
Extractia tubusorului: la 3-6 luni. De regula se face fara anestezie, inclusiv la copii. Mica perforatie ramasa se va inchide spontan in citeva saptamani.