Audiometria cu intarire vizuala

Deoarece copiii mici nu pot raspunde in acelasi mod ca si adultii la stimulii sonori, pentru a obtine informatii in ceea ce priveste nivelul auzului se foloseste un tip special de audiometrie  – cu intarire vizuala (pentru  varstele de 5 luni-36 luni). La varste mai mari, pana la 5 ani se utilizeaza o alta metoda – audiometria conditionata prin joc.

Asociata cu bateria de teste audiologice obiective (impedansmetrie, otoemisiuni acustice, potentiale evocate auditive precoce), audiometria cu intarire vizuala contribuie la stabilirea nivelului de auz al copilului.

La audiometria cu intarire vizuala, copilul sta pe un scaun inalt sau in poala parintelui. Se foloseste o metoda bazata pe un reflex conditionat: de fiecare data cand este prezentat copilului un stimul sonor, daca acesta il aude si intoarce capul spre sursa sonora i se prezinta o jucarie luminata si/sau animata ca “recompensa”. Testarea se poate face in “camp  liber”  (sunetul se aude in boxe) sau cu ajutorul castilor intraauriculare. Cel mai mic nivel al sunetului la care copilul raspunde se inregistreaza pe audiograma (prag auditiv).