Cazuri atipice de VPPB

Marea majoritate a cazurilor de VPPB (vertij paroxistic pozitional benign) sunt datorate afectarii canalului semicircular posterior, datorita pozitiei sale declive (in ortostatism) fata de celelalte canale semicirculare. Exista insa si cazuri rare in care sunt implicate alte canale semicirculare. Frecventa  afectarii canalului semicircular orizontal este estimata in literature la 3-12% din cazurile de VPPB. Vom relata in continuare un caz de VPPB de canal semicircular orizontal (lateral) diagnosticat si tratat la Clinica Urechii.

Pacienta S.T., in varsta de 45 de ani  s-a prezentat la Clinica Urechii pentru vertij cu debut in urma cu o saptamana, declansat de modificarile pozitiei capului pe ambele parti, insotit de greata si varsaturi. Pacienta a fost initial internata intr-un serviciu de neurologie, unde a efectuat CT cerebral, care a relevat un aspect normal, excluzand astfel o leziune de fosa cerebrala posterioara.

La examenul otomicroscopic: aspect normal bilateral.

S-a efectuat mai intai bilantul audiologic:

Audiometria tonala: auz in limite normale bilateral.

Imitanta acustica: timpanograma tip A bilateral, reflexul acustic al muschiului scaritei ipsi si contra prezent bilateral.

Otoemisiuni acustice – produs de distorsiune: prezente bilateral.

Bilantul vestibular a inceput cu videonistagmografia: nistagmus spontan absent, manevra Dix-Hallpike negativa. La manevra roll (pentru canalul semicircular orizontal) s-a observat un nistagmus geotropic in ambele pozitii laterale ale capului, mai intens pe partea stanga, insotit de senzatie de vertij si greata.

Testul video head impulse (vHIT) pentru canalul semicircular lateral a relevat o afectare a reflexului vestibulo-ocular pe partea stanga, cu prezenta de sacade corectoare.

Posturografia computerizata nu s-a putut efectua datorita starii de rau a pacientei.

In urma acestor investigatii s-a stabilit diagnosticul de vertij paroxistic pozitional benign de canal semicircular orizontal (lateral) stang, avand drept mecanism fiziopatologic canalolitiaza.

S-a efectuat manevra de repozitionare pentru canalul semicircular orizontal stang, pacienta avand ulterior o evolutie favorabila, cu scaderea semnificativa in intensitate a vertijului pozitional imediat dupa manevra de repozitionare.