Ce este miringoplastia?

Este operatia de reconstructie a membranei timpanice, care separa urechea medie (casa timpanului) de mediul extern.

Ruptura timpanului poate surveni ca urmare a unor otite repetate cu istoric vechi (din copilarie), neglijate sau incorect tratate, dupa traumatisme (lovitura cu palma pe pavilionul urechii, introducerea accidentala a unor obiecte in conductul auditiv extern -ace, agrafe, scobitori, etc.), arsuri, traume prin presiune (explozii, scufundatori, decompresiune), etc

Perforatia membranei timpanice poate fi partiala sau totala. La examenul otoscopic sau otomicroscopic se stabileste sediul, marimea si eventualele leziuni asociate ale lantului de osisoare.

Persistenta unei perforatii creeaza o comunicare anormala intre mediul extern si casa timpanului (care adaposteste osisoarele). Aceasta situatie, pe langa scaderea auzului, asociaza un risc permanent de aparite a otitei medii, vertijelor, colesteatomului secundar, etc

In unele situatii, o perforatie recenta a membranei timpanice se poate vindeca spontan, prin puterea de regenerare a acesteia.

Este cazul perforatiilor postraumatice, neinfectate, care nu depasesc 25% din suprafata totala a timpanului. Procesul dureaza 2-3 saptamani si duce la vindecarea completa, fara sechele.

Perforatia timpanului trebuie operata?

Atunci cand perforatia, desi este recenta, depaseste 1/4 din suprafata timpanului, sau cand procesul de cicatrizare nu s-a finalizat cu refacerea integritatii timpanului, devine obligatoriu transplantul unei noi membrane timpanice.

In cazul perforatiilor vechi survenite dupa supuratii otice indelungate una dintre conditiile timpanoplastiei o reprezinta „uscarea” urechii. Persistenta unei scurgeri purulente din urechea medie afecteaza dramatic sansele transplantului de timpan de a fi acceptat de catre organism ducand la esecul operatiei. In aceste situatii, operatia trebuie amanata pana la disparitia completa a scurgerii purulente.

Operatia poarta denumirea de miringoplastie, si are ca finalitate separarea definitiva a aerului din casa timpanului (care adaposteste osisoarele:ciocan, nicovala, scarita) de mediul exterior. Daca la ruptura timpanului se adauga leziuni ale lantului de osisoare sau este necesara reconstruirea peretilor casei timpanului, operatia este denumita timpanoplastie.