Colesteatom otomastoidian, punga de retractie a membranei timpanice si patologie obstructiva nazala – caz clinic

Pacientul in varsta de 53 ani, mediu urban, se prezinta la Clinica Urechii cu hipoacuzie bilaterala, lent progresiva, mai accentuata pe partea stanga, cu debut insidios in perioada adolescentei. Din antecedentele patologice personale retinem timpanoplastie US pentru sechele postotitice in anul 2001 efectuata in alta clinica ORL.

Examenul clinic prin video-otoscopie evidentiaza:

  • UD: colesteatom atico-mastoidian

  • US: punga de retractie ½ posterioara, necontrolabila, fixata la apofiza descendeta a nicovalei

Examenul rinoscopic completat cu endoscopia nazala obiectiveaza patologia de obstructie nazala prin deviatie sept nazal si hipertrofia cornetelor nazale inferioare.

Acumetrie instrumentala:

  • Proba Rinne negativa bilateral
  • Proba Weber: lateralizare in US

Audiograma tonala liminara ne arata o hipoacuzie medie tip transmisie la urechea dreapta si hipoacuzie severa mixta la urechea stanga.

Examenul paraclinic a fost completat cu tomografia computerizata la nivelul urechii medii si mastoida bilateral pentru precizarea extinderii colesteatomului si a leziunilor elementelor osiculare din cutia timpanica.

  • UD: cavitatea timpanica ocupata in intregime de tesut dens, extinsa in hipo si epitimpan, ce erodeaza si largeste aditusul si ocupa antrul mastoidian; canalul facialului erodat in portiunea timpanica in dreptul nisei ovale; nicovala si capul ciocanului absente, scarita intacta
  • US: membrana timpanica ingrosata, retractata, fara procese inlocuitoare de spatiu in cutia timpanica; anomalie de traiect a apofizei scurte a incusului cu subluxatie a articulatiei incudo-stapediene

Tratamentul chirurgical a fost etapizat, prioritate avand rezolvarea obstructie nazale. Astfel, s-a practicat recalibrarea functionala a foselor nazale prin rezectie repozitie septala si luxarea laterala a cornetelor nazale inferioare.

La un interval de 2 luni in care pacientul a urmat tratament cu aerosoli, s-a practicat timpanoplastie la urechea dreapta in tehnica deschisa: antroaditoaticotomie cu frezarea peretelui posterior al CAE, incudectomie si rezectie cap ciocan, miringoplastie cu ACPC de tragus pe lama de silastic in 1/2 posterioara, columelizare cu fragment de cartilaj pe capul scaritei, meatoconcoplastie).

Examinarea la 4 luni postoperator prin videoscopie:

  • UD: cavitate de evidare postoperatorie, reconstructie functionala a urechii medii

  • US: punga de retractie ½ posterioara, necontrolabila, fixata la apofiza descendeta a nicovalei

Ultima etapa a tratamentului complex chirurgical cuprinde reinterventia la urechea stanga prin efectuarea timpanoplastiei in tehnica inchisa, miringoplastie cu ACPC de tragus si columelizare cu nicovala modelata pe capul scaritei.

Punga de retractie din 1/2 posterioara a membranei timpanice era fixata la apofiza descendenta a nicovalei erodata partial, cu intreruperea continuitatii lantului osicular la nivelul articulatiei incudo-stapediene. La explorarea cutiei timpanice se observa perla de colesteatom la nivelul ferestrei rotunde cu  lipsa de perete osos intre cohlee si cutia timpanica acoperita de tesut fibros. Dupa ablatia colesteatomului si incudectomie, se practica antroaditoaticotomie de aerare (mastoida mica, eburnata) si subtierea cu freza a peretelui posterior al CAE. Inaltimea mica a cutiei timpanice nu permite columelizarea cu implantul PORP, astfel incat se practica columelizare cu nicovala modelata pe capul scaritei. Miringoplastia s-a practicat cu ACPC de tragus in ½ posterioara a cadrului timpanal, under-lay, pe sub manerul ciocanului si plombarea aticii cu fragment de cartilaj tragal.

Evolutia postoperatorie este favorabila, urmand ca la 2 luni postoperator sa efectueze controlul audiometric.

Printre particularitatile acestui caz remarcam evolutia postoperatorie cu retractia membranei timpanice in urma interventiei chirurgicale initiale suferite la urechea stanga efectuata fara asigurarea functiei tubare (datorita obstructiei nazale).