Colesteatomul – ce este?

Perforatie timpanColesteatomul este o tumora?

Da, colesteatomul este o tumora benigna cu capacitate de distrugere a structurilor osoase invecinate (asemanator cariei dentare), aparuta ca urmare a proliferarii epidermului (pielii) in interiorul urechii medii.
Cum ajunge epidermul (pielea) in urechea medie?
Pielea de pe fata externa a membranei timpanice poate patrunde in interiorul urechii medii in doua situatii:

Prin perforatia timpanului

· accidentala: introducerea unor obiecte ascutite in ureche, lovituri peste ureche, spalatura auriculara pentru extractia dopurilor de ceara
· in scop terapeutic – o perforatie facuta de catre medicul ORL-ist pentru evacuarea secretiei purulente intr-o otita medie supurata acuta, etc.
Daca suprafata afectata a timpanului este destul de mica si nu se produce suprainfectia, perforatia se poate inchide spontan.
Refacerea structurii timpanului presupune regenerarea cu aceeasi viteza a celor doua straturi :epidermic si mucos, aflate de o parte si de alta a armaturii fibroase.
Din diverse motive, uneori, stratul epidermic are o viteza mai mare de regenerare, si “invadeaza “ urechea medie prin perforatie; acum se amorseaza procesul de proliferare a epidermului in interiorul urechii medii. Acest epiderm este “activat” si incepe procesul de proliferare si de distructie osoasa.
Proliferarea epidermului ajuns accidental in urechea medie reprezinta primul stadiu al colesteatomului!

Prin retractia timpanului

Unele zone din timpan sunt predispuse la acest proces de retractie:
· Pars flaccida – zona formata doar din doua straturi-se gaseste in partea superioara a timpanului
· Zone cu stratul fibros atrofiat – zone in care fibrele timpanice s-au rupt/atrofiat din diverse motive

Punga de retractie

Aceasta portiune slaba din timpan, care se invagineaza progresiv sub actiunea presiunii negative din urechea medie poarta numele de “punga de retractie”.
Initial este doar ”o prabusire” a timpanului peste structurile urechii medii, fara intreruperea continuitatii acestuia:
-este stadiul de punga de retractie mobila si controlabila (la manevra de introducere sub presiune a aerului din nas in ureche (se penseaza nasul si se sufla cu putere) – punga de retractie se “desprinde” si revine temporar la pozitia initiala, in planul anatomic al timpanului.
Ulterior punga de retractie se fixeaza de structurile osoase – este stadiul de punga de retractie fixa, dar controlabila. Acum intra in actiune enzimele secretate de epidermul pungii de retractie producand eroziuni osoase, iar punga se poate rupe. Prin avansarea procesului de retractie caracterul controlabil al acesteia dispare – stadiul de punga de retractie fixa necontrolabila. Punga de retractie rupta reprezinta primul stadiu al colesteatomului!!
Cu trecerea timpului, straturile de piele care se descuameaza de pe suprafata interna a pungii de retractie nu se mai pot evacua si se acumuleaza in interiorul pungii asemanator “foilor de ceapa” formand un sac tumoral “inchis la gura”, al carui continut se suprainfecteaza si conduce la apritia otoreei cronice si a polipilor in urechea medie.
Pacientul solicita consulturi O.R.L. repetate (eventual la medici diferiti) si este tratat de obicei pentru fenomenele inflamatorii, cu picaturi otice si antibiotice. Secretia auriculara se amelioreaza temporar, insa scaderea auzului ramine constant.
In aceasta etapa pot aparea complicatiile de vecinatate:
Vertijul (prin deschiderea urechii interne)
Paralizia faciala (prin actiunea directa asupra nervului facial)
Otomastoidita supurata care se poate exterioriza in regiunile invecinate:
· in spatele pavilionului urechii sau in partea laterala a gitului-sub forma unor abcese
· In cutia craniana (abces cerebral, meningita otogena)
· La distanta, pe cale sangvina (septicemie).

otomastoidita BezoldPoate sa apara colesteatomul la copil?

Da! In plus, la copil evolutia este mai grava decat la adult, fiind caracterizata prin:

· procese de proliferare si distructie osoasa accelerate proliferarea rapida a epidermului (colesteatom digitiform)
· invazia rapida spre baza de craniu, structurile intracraniene
· tendinta de exteriorizare
· prezenta unor complicatii redutabile cu potential letal
· uneori debuteaza aparent prin aceste complicatii – meningite, abcese cerebrale, etc
· capacitate de recidiva mai mare – impune controale postoperatorii la intervale de timp mai mici decit la adult (la 3-6 luni)