Exista sanse de recuperare auditiva in otoscleroza labirintizata?

Anumite forme de otospongioscleroza, in special cele in care procesul de demineralizare se localizeaza in vecinatea imediata a ductului cohlear, se caracterizeaza prin instalarea progresiva a unei componente de hipoacuzie de tip neurosenzorial, suprapusa eventual hipoacuziei de transmisie provocata de blocarea stapedo-vestibulara. Pana in urma cu cativa ani, acest tip de hipoacuzie era considerat nerecuperabil chirurgical, necesitand protezarea auditiva.

Odata cu aparitia tehnologiiilor miniaturizate implantabile de amplificare auditiva, au fost puse la punct implante auditive capabile sa suplimenteze energia sonora furnizata sistemului vibrator timpano-osicular, care pot fi utilizate complementar interventiilor de stapedotomie dupa introducerea unui implant de titan in urechea interna. Rezultatul combinarii acestor tehnici este reprezentat de o “suparainchidere a diferentei aer-os” si se reflecta pe audiograma printr-o ridicare “miraculoasa” a curbei osoase, caracteristica de altfel implantelor de ureche medie (vibroplastii).

Pentru pacientii cu otospongioscleroza labirintizata, vibroplastia aplicata fie pe apofiza descendenta a nicovalei, fie direct in fereastra rotunda, constituie o posibilitate terapeutica noua. Conditia eficientei acestei interventii este reprezentata de lipsa invaziei otosclerotice a regiunii nisei rotunde, care poate compromite rezultatul functional. O amanuntita evaluare audiologica prealabila este de asemeni obligatorie.

Beneficiile aceste proceduri  asupra nivelului si calitatii auzului restant sunt considerabile: imbunatatirea semnificativa a intelegerii vorbirii si cresterea discriminarii auditive in mediu zgomotos. Practic, in cazul otosclerozei bilaterale labirintizate, pacientul are sansa unei reintegrari sociale nesperate in urma cu doar cativa ani.  Experienta acumulata deja de prof Georg Sprinzl in Clinica ORL din Innsbruck (dar si in alte clinici din Europa si SUA) in tratamentul otosclerozei labirintizate prin acest procedeu ne indreptateste asteptarile optimiste cu privire la viitorul acestor pacienti.

Pacientul beneficiaza in plus de eliberarea conductului auditiv extern (eliminarea disconfortului provocat de portul protezei auditive clasice), beneficiu estetic, practicarea sporturilor acvatice, etc.

Interventia chirurgicala poate fi simultana cu stapedotomia sau ulterioara acesteia si poate fi efectuata in prezent la Clinica Urechii din Bucuresti. Dispozitivul utilizat este Vibrant Soundbridge inventat de Geoffrey Ball (el insusi implantat bilateral) si produs de firma MED-El din Austria. Costul estimativ al procedurii este de circa 15.000 Euro.