Hipoacuzia de transmisie posttraumatica – prezentare de caz

Pacientul D. S., in varsta de 52 ani se prezinta la medicul de familie pentru hipoacuzie US si stare de ameteala. Este indrumat catre un consult de specialitate ORL.   

Din istoric retinem ca simptomele au aparut in urma unui traumatism cranio-cerebral prin cadere de la inaltime, suferit de pacient in urma cu 6 luni,(octombrie 2009) pentru care a fost internat in sectia ORL a Spitalului Navodari, cu otoragie stanga, plaga si contuzie parietala stanga, stare confuzionala, paralizie nerv accesor stang. S-a efectuat un examen computer tomograf si s-a evidentiat contuzii cerebrale, hemoragie subarahnoidiana difuza, hemoragie intraventriculara, fractura os temporal stang. S-a instituit terapie conservatoare (antibiotic, hemostatice, depletive central, corticoterapie).    

In noiembrie 2009 a fost internat la Spitalul clinic de pneumoftiziologie Constanta pentru pneumonie bacteriana nespecifica (radiografia: opacitate neomogena bazala stanga; probe biologice specifice de inflamatie) pentru care a urmat tratament antibiotic cu spectru larg si simptomatic.    

 In luna martie 2010 pacientul se adreseaza Clinicii Urechii pentru hipoacuzie US, instalata consecutiv traumatismului vechi de 6 luni. A inceput investigatiile in scopul stabilirii diagnosticului.   Audiograma evidentiaza prezenta unei hipoacuzii de transmisie la nivelul US, cu o diferenta medie aer-os de 30 dB pe frecventele conversationale. 

Posturografia computerizata statica  arata o afectare a inputului vestibular. 

S-a efectuat o tomografie computerizata de inalta rezolutie, care a evidentiat un traiect de fractura in stanca temporala de-a lungul peretelui postero-superior al CAE, precum si prezenta unui continut dens parafluid ce  inglobeaza lantul osicular, ocupa antrul mastoidian si celulele mastoidiene, fara distrugerea peretilor externi ai acesteia.   

In urma investigatiilor clinice si paraclinice s-a decis interventia chirurgicala cu explorarea cutiei   timpanice, sub anestezie generala. Intraoperator se evidentiaza un traiect de fractura longitudinal, pe peretele posterior la CAE care intersecteaza cadrul timpanal in dreptul emergentei nervului coarda timpanului. Traiectul de fractura se termina cu un fragment de eschila osoasa, partial detasat, care vine in contact cu apofiza descendenta a nicovalei, limitandu-i miscarile. Extragerea fragmentului de eschila osoasa este urmata de  mobilizarea nicovalei. Se observa prezenta unui proces de fibroza care inglobeaza apofiza descendenta a nicovalei si suprastructura scaritei. Acesta se diseca si se indeparteaza, cu mobilizarea articulatiei incudo-stapediene. O discreta laxitate in articulatia incudo-stapediana este provocata de deplasarea spre posterior a apofizei descendente a nicovalei fata de capul scaritei. Se repune lamboul meato-timpanal si se efectueaza pansamentul endaural. Pansament extern.

Postoperator evolutia a fost favorabila. Pacientul a fost externat in curs de vindecare chirurgicala, avand testul Rinne pozitiv dupa extragerea pansamentului endaural.