Importanta tratamentului cu aerosoli in afectiunile din sfera ORL

aerosoli

Autor: dr. Madalina Ilie

Aerosolii sunt microparticule de natura lichida, solida sau gazoasa dispersate intr-un mediu gazos. Tratamentul cu aerosoli se refera la administrarea anumitor substante medicamentoase sub forma de microparticule la nivelul cailor respiratorii superioare.

In sfera ORL, aerosolii reprezinta un tratament de baza al afectiunilor inflamatorii sau infectioase, fie in combinatie sau nu cu un tratament medicamentos oral sau intravenos.

Afectiunile rinosinusale, (rinosinuzitele, rinitele alergice),  beneficiaza cu succes de tratamentul cu aerosoli. Succesul este dat de actiunea directa a substantelor medicamentoase, transformate in microparticule, asupra mucoasei nazale sau sinusale, efectul terapeutic  fiind rapid iar reactiile adverse fiind minime, deoarece cantitatea absorbita in sange este nesemnificativa.

Un alt grup de afectiuni din sfera ORL la care se preteaza foarte bine tratamentul cu aerosoli este reprezentat de laringitele acute sau cronice, nodulii vocali,  microparticulele din aerosoli ajungand in contact direct cu corzile vocale.

Afectiunile otologice beneficiaza de asemenea de terapia cu aerosoli, in disfunctiile tubare, otite medii seroase cronice, etc, prin efectul microparticulelor asupra trompei lui Eustachio si al urechii medii.

Postoperator, in tratamentul deviatiilor de sept nazal, al rinosinuzitelor, rinitelor cronice hipertrofice, tratamentul cu aerosoli ajuta la vindecarea postoperatorie.

Avantajele tratamentului cu aerosoli sunt:

– poate fi utilizat cu usurinta la domiciliu;

– poate fi utilizat indiferent de varsta;

– prezinta putine reactii adverse;

– actioneaza local;

Important la tratamentul cu aerosoli este perioada in care sunt administrate substantele active (de obicei seara, la culcare, pe o perioada de cel putin 2-3 saptamani) si tipul acestora ( in functie de patologia pacientului)