Investigatii audiologice obiective – teste electrofiziologice

La Clinica Urechii (sediul de pe bd. Marasesti nr. 74) se efectueaza in vederea evaluarii beneficiului protezarii auditive precum si la candidatii pentru implant cohlear teste obiective electrofiziologice.

In afara de binecunoscutele  potentiale  evocate  auditive  precoce (ce testeaza structurile auditive situate mai sus de urechea interna – in trunchiul cerebral), o atentie deosebita se indreapta in prezent spre potentialele auditive subcorticale si corticale, cat si potentialele cognitive. Aceste investigatii electrofiziologice sunt utile in studiul maturarii auditive (implantul cohlear bilateral) si studii neurocognitive.

potentiale auditive

 

Potentialele subcorticale (cu latenta medie)

Sunt generate de ganglionul geniculat medial, talamus si cortexul auditiv primar.

Sunt mai utile la copiii mici fata de potentialele corticale datorita maturarii auditive mai rapide.

Potentialele corticale

Avantaje:

Potentialele corticale prezinta o specificitate frecventiala mare (mult mai mare decat a potentialelor precoce), acuratete deosebita (diferenta fata de pragul de auz la audiometria tonala este de maxim 10 dB), sunt rapid si usor de efectuat (cu un echipament adecvat).

Indicatiile potentialelor corticale:

  • Estimarea obiectiva a pragului de auz la copiii mai mari si adulti :
    • Cazurile dificile precum sindromul Down, Alzheimer etc
    • Hipoacuzia non-organica
    • Cazuri medico-legale, pensionari pe caz de boala
  • Sediul leziunii (in asociere cu potentialele precoce si otoemisiunile acustice): hipoacuzia de tip central, neuropatia auditiva

Potentialele cognitive (testul P300, mismatch negativity, testul semantic N400)

Acestea furnizeaza informatii despre activitatea neurala legata de procesele cognitive. Sursele de activitate neurala generata de procesele cognitive se caracterizeaza prin: localizare, modificari in timp, orientare.