Nistagmusul indus de vibratie

In cadrul investigatiilor clinice  care pun in evidenta o asimetrie a functiei celor doua vestibule, se numara si testul nistagmusului indus de vibratie.

 

vibrator Synapsis

 

In ce consta aceasta investigatie?

Pacientul va purta ochelarii de videonistagmografie si se aplica pe fiecare mastoida pe rand (osul din spatele urechii), timp de 10 secunde, vibratorul vestibular Synapsis (cu frecventa de 60 si 100 Hz). Va aparea imediat asa-numitul “nistagmus” (o miscare repetitiva a ochilor intr-o anumita directie) care persista pe toata durata stimularii. Testul nu produce vertij si nu este dureros!

vibrator Synapsis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cand se considera testul pozitiv?

Aceasta investigatie releva un rezultat anormal atunci cand apare un nistagmus de tip orizontal, care bate in aceeasi directie  indiferent pe ce mastoida s-a asezat vibratorul, cu faza lenta spre partea afectata.

Care sunt indicatiile acestui test?

Testul are valoare diagnostica si de localizare a urechii afectate, fiind indicat atunci cand se suspecteaza o hipofunctie a unuia dintre vestibule: neuronita vestibulara, neurinom de acustic etc. Conform studiilor, rezultatele se coreleaza foarte bine cu cele ale video head impulse  test sau proba calorica.