Otita medie: diagnostic si tratament

Autori: Dr. Adrian TUDOR, Dr Madalina ILIE

Otita medie este in general un termen folosit pentru a  defini mai multe boli. Otita medie acuta se refera la un process inflamator acut al urechii medii caracterizata prin debut rapid si cu aparitia unuia sau mai multor simptome ca: otalgie (durere), otoree, febra, iritabilitate, voma, diaree. La examenul otomicroscopic, membrane timpanica apare bombata,  sub presiune sau cu mobilitate redusa, ceea ce caracterizeaza otita medie seroasa acuta. Inflamatia membrane timpanice fara prezenta lichidului in urechea medie este o consecinta a otitei medii acute si se numeste miringita.

Otita medie seroasa se caracterizeaza prin prezenta lichidului in urechea medie. Acest lichid poate fi: mucoid (gros, vascos, ca un mucus), seros (subtire, apos), purulent sau o combinatie a acestor lichide.

Otita medie seroasa este o afectiune a urechii medii in careinflamatia acuta s-a remis dar persista lichidul in cavitatea timpanica.

Folosim termenul de otita medie persistent cand simptomatologia persita cateva saptamani sau luni iar cand simptomatologia persista mai mult de 4 luni folosim  termenul de otita medie cronica.

Factorii de risc pentru otita medie cronica:

–  factori predispozanti:  anomalii maxilo-faciale

disfunctie tubara

deficit immunologic

– factori generali: sex masculin; varsta (incidenta crescuta pana la varsta de 2 ani).

La copii si sugari, disfunctia tubara este cauza cea mai comuna care determina afectiuni ale urechii medii. Cea mai importanta functie a trompei lui Eustachio este de ventilare a urechii medii. In cazul unei disfunctii tubare, in cutia timpanica se creaza o presiune negative care determina retractia membranei timpanice, invazie si proliferare bacteriana (streptococul pneumonie este patogenul cel mai frecvent implicat, urmat de haemophilus influenza si moraxella catarrhalis).

Acuratetea diagnosticului este deseori dificila la sugari si la copii mici. Simptomatologia unei otite acute este mai putin aparenta sau absenta, sau de cele mai multe ori se suprapune cu o infectie a cailor respiratorii.

Otoscopia este o procedura simpla care permite evaluarea starii membrane timpanice (normal, retractata, bombata ), culoarea (galben, gri-cenusiu, roz, rosu sau ablastrui), transparenta si mobilitatea. In cazuri special, rezultatele obtinute prin otoscopie pot fi verificate prin timpanometrie, a carei specificitate este superioara otoscopiei.

Timpanocenteza (punctia membrane timpanice si aspirarea lichidului din urechea medie), permite identificarea germenului implicat in patogenie. Diagnosticul prin timpanocenteza este indicat cand simptomatologia persista dupa prima sau a dous cura de antibiotic.

Majoritatea cazurilor de otita medie seroasa sunt insotite de o hipoacuzie de transmisie  usoara, de aproximativ 25 dB.

Complicatiile medicale ale otitei medii netratate:

–          intracraniene:  abces extradural/ dural/ cerebral

                                               meningite

tromboza de sinus lateral

extracraniene: perforatia membrane timpanice, colesteatom,  mastoidite, timpanoscleroza, paralizie de nerv facial, labirintite, intrerupere de lant osicular

MANAGEMENTUL OTITEI MEDII:

 Tratamentul medicamentos este de prima linie in acest caz, folosind un agent antimicorbian ca Amoxicilina 40-60 mg/kg/corp. Este un medicament sigur, nu foarte scump, bine tolerat de organism si activ pe agentii bacterieni gram pozitivi (streptococ).

La copii cu otita medie persistent se va folosi un medicament mai puternic, care actioneaza atat pe agentii bacterieni gram pozitivi cat sip e cei gram negatici: cefalosporina de generatie a III a.

In cazurile in care se dezvolta rezistenta la antibiotic, exista o  hipoacuzie de transmisie > 25 dB sau simptomatologia persista mai mult de 3 luni, luam in considerare tratamentul chirurgical, care consta in miringotomie su plasarea unui aerator transtimpanal.

Factorii care indica tratamentul chirurgical:

–          otita medie bilateral cu scadere bilateral de auz;

–          deficit semnificativ de limbaj;

–          retractia membranie timpanice;

–          senzatie de ureche infundata;

–          alergii la antibiotic;

–          persistent otitei medii > 3 luni