Otoscleroza incipienta – prezentare de caz

Autori: Dr. Tudor Adrian, dr. Roxana Mazilu.

Pacienta, in varsta de 34 de ani,  s-a  prezentat la Clinica Urechii pentru hipoacuzie US progresiva, accentuata dupa nasterea primului copil.

Examenul otomicroscopic  nu a relevat nici o modificare patologica la nivelul CAE sau al membranei timpanice.

In urma investigatiilor audiologice s-au constatat urmatoarele:

Audiometria tonala liminara  – a evidentiat hipoacuzie de transmisie US, cu Rinne = 30 dB, si auz normal UD.

Imitanta acustica: timpanograma tip As – US, tip A – UD. Reflexul  stapedian: US – absent ipsi si contra, UD – ipsi prezent (crescut), contra absent.

Otoemisiuni acustice: absente US, prezente UD.

Suspiciunea clinica de otoscleroza a fost confirmata imagistic: CT-ul de ureche medie a evidentiat o placa de otospongioza fenestrala anterior de fereastra ovala pe partea stanga, avand 1,5 mm antero-posterior. De partea dreapta nu au fost vizibile placi adiacente ferestrei ovale. Imagini de transparenta semicirculara postero-medial de turul bazal al cohleei bilateral, simetric, in contact cu portiunea profunda a CAI, posibil placa de otospongioza bilateral.

Pacienta a efectuat platinointerpozitie piston de titan US, cu inchiderea completa a Rinne-ului US.

La 3 ani de la interventie, pacienta s-a prezentat din nou la Clinica, afirmand de aproximativ o luna patru atacuri de vertij rotator, insotite de scaderea brusca a auzului la UD doar pe durata crizei si greata, cu durata a cateva secunde, de fiecare data  aparute la efortul de suflare a nasului.

Am repetat investigatiile audiologice si vestibulare:

Audiometria tonala nu a aratat modificari patologice: auz normal bilateral (doar prezenta unui scotom pe 8 KHz UD).

Imitanta acustica: la efectuarea timpanogramei nu a aparut nistagmus si vertij. Timpanograma tip As-UD si reflex stapedian ipsi UD – efect on-off.

Otoemisiunile acustice la UD – prezente.

Videonistagmografie: nistagmus spontan si pozitional absent.

Posturografia computerizata: input-uri in limite normale.

In urma acestui bilant in care rolul decisiv l-au avut reflexul stapedian si otoemisiunile acustice, concluzia diagnostica a fost de otoscleroza incipienta UD.