Otoscleroza si tinitusul

Asa dupa cum se stie, formele de otoscleroza care afecteaza in evolutie urechea interna (cohleea) pot adeseori sa duca la aparitia tinitusului (tiuit permanent in ureche). Acest simptom este greu de suportat de catre pacienti, constituind uneori o adevarata invaliditate. Un studiu recent al medicilor catedrei de ORL  Universitatii din Brasilia pare sa confirme statistic efectul pozitiv al stapedotomiei (operatia de deschidere a labirintului) de ameliorare a acestui simptom. Reproducem mai jos in rezumat continutul acestui studiu:

Este capabila chirurgia scaritei sa influenţeze tinitus-ul sever invalidant la pacienţii cu otoscleroza?

Autor: Oliveira CA. – Catedra de ORL, Brasília University Medical School, Brasilia, Brazilia. cacpoliveira@brturbo.com.br

 

Tinitusul este un simptom frecvent intalnit la pacienţii cu otoscleroza. O serie de lucrari care trateaza ameliorarea tinitusului dupa chirurgia scaritei au fost publicate deja in literatura. Cu toate acestea, nici una nu a încercat să cuantifice intensitatea acestui simptom pre-şi postoperator, pentru a evalua influenţa intervenţiei chirurgicale asupra gradului de disconfort cauzat de tinitus. Tinitusul sever invalidant (TSI) este definit de Shulman ca un simptom suficient de sever pentru a perturba activitatea de rutină a pacientului  impiedicandu-l sa isi desfasoare viata de zi cu zi.

Studiul analizeaza un lot de 48 de pacienţi operati de otoscleroza. Acestora li s-a cerut sa evalueze intensitatea tinitusului pe o scala de evaluare subiectiva de la 1 la 10, înainte şi după intervenţia chirurgicală asupra scaritei. Tinitusul sever invalidant a fost definit la pacientii la care scorul acestui simptom a fost de 7 sau mai mult, pe scala vizuală analogă de la 1 la 10. Din 19 de pacienţi cu TSI preoperator, 10 au raportat remisiune completă a zgomotului din ureche şi 7 au raportat o îmbunătăţire semnificativă. Doi pacienţi au avut nici o schimbare şi nici unul nu a raportat agravarea tinitus după intervenţia chirurgicală.

Concluzia noastra este ca intervenţia chirurgicală asupra scaritei (stpedotomia) poate ameliora în mod semnificativ tinitusul sever invalidant la 90% dintre pacienţii cu otoscleroza şi este foarte puţin probabil să agraveze acest simptom.

PMID: 17245070 [PubMed – indexed for MEDLINE]”