Polipoza nazala

polipoza nazalaCe este polipoza nazala?

Reprezinta o degenerare edematoasa a mucoasei nazale ca urmare a unor fenomene alergice. Polipii produc obstructia foselor nazale avand ca rezultat imposibilitatea respiratiei nazale, scaderea mirosului, voce nazonata, cefalee. Uneori se poate suprainfecta, ducand la aparitia unei secretii nazale purulente.
Polipoza nazala mai poate sa apara ca fenomen de insotire intr-o serie de alte boli: infectiile rinosinusale, tumorile cu localizare rinosinusala si unele boli sistemice: mucoviscidoza, sindromul Widal, etc.

Cum se manifesta polipoza nazala?

  • – in polipoza de cauza alergica: obstructia nazala este bilaterala cu prezenta in fosele nazale a unor formatiuni chistice translucide, cu aspect de ciorchine de strugure
  • – in polipoza de cauza infectioasa: obstructia nazala este deobicei unilaterala, insotita de rinoree mucopurulenta unilaterala.
  • – la copii poate sa apare o forma severa de polipoza alergica: polipoza nazala deformanta care duce la largirea piramidei nazale in lateral si pe inaltime deoarece oasele fetei sint inca in perioada de crestere.

Care este tratamentul polipozei nazale?

Consta in indepartarea polipilor pe cale endonazala pentru refacerea culoarului aeric nazal. De cele mai multe ori insa, polipii reapar daca nu se asociaza un tratament eficient al cauzei (alergie, infectii, sinuzite, etc):
– Pentru polipoza alergica: se practica polipectomia nazala, urmata de tratamentul alergiei. Efectuarea unei tomografii computerizate simple poate arata extensia polipozei in sinusurile maxilare si etmoidale, fapt care impune tratamentul chirurgical simultan sau succesiv al acestora. Forma cea mai extinsa a bolii este pansinuzita polipoasa bilaterala, care necesita o interventie chirurgicala radicala cu deschiderea tuturor sinusurilor fetei.
– Pentru polipoza de cauza infectioasa se trateaza intai infectia rinosinusala ce a cauzat aparitia polipilor si apoi se realizeaza polipectomia.
– Pentru polipoza nazala deformanta a copilului tratamentul este cel adresat alergiei, urmat de polipectomie, dar polipii recidiveaza frecvent.