Proba calorica cu aer

Proba calorica cu aer este o investigatie vestibulara adresata canalului semicircular lateral (orizontal) si nervului vestibular superior. Desi exista o corelatie stransa intre aceasta proba si video head impulse test pentru afectarea canalului semicircular lateral, frecventele vestibulare testate de proba calorica sunt mai joase.

Indicatiile testului:

Aceasta investigatie se face in cazul suspiciunii (ridicate de video head impulse test) de afectare a functiei canalului semicircular lateral sau nervului vestibular superior.

Cum se efectueaza:

Pacientul sta culcat, cu ochelari de videonistagmografie pentru inregistrarea de catre soft a nistagmusului. La fiecare ureche, pe rand, se introduce aer cald si aer rece timp de aproximativ un minut. Diferenta de temperatura (fata de cea a corpului) stimuleaza urechea interna producand un raspuns sub forma de nistagmus (succesiune de miscari rapide involuntare ale ochilor). Va aparea o usoara senzatie de ameteala, care trece in cateva minute.

Avantaje fata de proba calorica cu apa:

Proba cu aer este mult mai usor tolerata de catre pacient decat irigatia cu apa.

Testul cu aer se poate efectua chiar daca exista perforatie de timpan sau alte sechele postotitice.

Pregatirea pacientului:

  • Doamnele sa vina fara machiaj la ochi
  • Oprirea cu doua zile inainte a medicatiei sedative (antialergice, somnifere), Betaserc sau Arlevert.
  • Aviz de la medicul curant in cazul existentei unui istoric de epilepsie, boli cardiovasculare sau de coloana cervicala.
  • Inaintea efectuarii probei trebuie indepartat bine cerumenul din urechi (chiar daca nu este un dop complet obstruant), deoarece acesta poate impiedica transferul de caldura.