Punga de retractie aticala – prezentare de caz

Prezint cazul unui pacient de sex feminin, in varsta de 39 ani, din mediul urban care se prezinta in sectia ORL  pentru hipoacuzie UD. Simptomatologia a debutat inca din copilarie cu otoree intermitenta si de cativa ani s-a instalat treptat si hipoacuzia.

Din antecendetele personale patologice retinem  o interventie chirurgicala de colecistectomie in 2005 si repetate episoade de otoree la nivelul urechii drepte.

In octombrie 2010 s-a prezentat pentru prima data la consult in clinica noastra pentru un episod de otoree UD pentru care a efectuat un tratament cu instilatii auriculare cu antibiotic, cortizon si antimicotic.

Am inceput examinarea si investigatiile in scopul stabilirii diagnosticului si a indicatiei terapeutice adecvate cazului.

La examenul otomicroscopic se observa la nivelul urechii drepte secretii patologice in CAE; dupa aspirarea secretiilor se observa punga de retractie aticala fixa, necontrolabila; miringostapedopexie spontana ; usoara congestie la nivelul tegumentului CAE.

Urechea stanga: membrana timpanica si tegumentul CAE de aspect normal;

La acumetrie instrumentala rinne negativ UD, pozitiv US si  weber lateralizat UD.

Examenul functional audiometric a pus in evidenta o hipoacuzie de tip transmisie UD, cu o diferenta medie aer os de 20 dB. La urechea stanga auzul se incadreaza in limite normale.

Investigatiile paraclinice au fost completate de efectuarea unui computer tomograf de stanci temporale  de inalta rezolutie care a evidentiat membrana timpanica ingrosata si retractata in pars tensa, pana la contactul cu promontoriul , tractionand dupa ea manubriul ciocanului; celule mastoidiene centrale sunt pline cu retentie fluida, cu septuri intercelulare groase, sugerand inflamatie cronica in antecedente; celulele mastoidiene periferice si apicale nu sunt pneumatizate ; discreta demineralizare a procesului lentiform fata de cel stang, fara intrerupere propriu-zisa;

Prin coroborarea datelor clinice si paraclinice s-au stabilit urmatoarele diagnostice:

–          Punga de retractie aticala UD.

–           Sechele cicatriceale UD.

–          Hipoacuzie tip transmisie UD.

In urma stabilirii diagnosticelor s-a intervenit chirurgical la nivelul urechii drerte, practicandu-se sub anestezie generala, timpanoplastie in tehnica inchisa, miringoplastie cu ACPC tragus underlay pe sub manerul ciocanului lipita cu tissucol, columelizare cu transpozitie de nicovala modelata pe capul scaritei.

Intraoperator s-au inventariat urmatoarele leziuni:

  • PR aticala fixa, necontrolabile;
  • Manerul ciocanului retractat, orizontalizat cu placa hialina in ½ post a pars tensa;
  • Miringostapedopexie spontana.
  • Leziune circumferentiala de decubit a apofizei descendente a nicovalei;
  • Anomalie anatomice: prezenta unei celule pneumatice care patrunde inferior catre golful jugularei si superior catre nucleul labirintic, dislocand astfel elementele peretelui medial al cutiei timpanice (promontoriul), cu reducerea inaltimea cutiri timpanice;

Sub tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic evolutia a fost favorabila; s-a efectuat toaleta locala a plagii zilnic; La 7 zile postoperator s-au extras  firele de sutura si la a 10 zile postoperator s-s indepartat pansamentul din CAE.

Pacientul va reveni la control la 3 saptamani de la operatie pentru a monitoriza vascularizatia grefei si pentru a urmari revenirea la parametrii normali anatomo functionali ai neomembranei timpanice iar la 2 luni de la interventia chirurgicala pacientul va trebui sa efectueze inca un examen audiometric functional.

Ca si particularitati in acest caz mentionam:

– leziunea de decubit de la nivelul apofizei descendente a nicovalei;

– anomalia anatomica descoperita intraoperator care a contribuit la modificarile dimensiunilor cutiei timpanice favorizand astfel aparitia leziunilor la acest nivel;