Reeducarea vestibulara bazata pe realitatea virtuala

Pacientii cu sindrom vestibular de tip periferic  pot ramane  dupa un episod acut cu probleme legate de echilibrul in timpul pozitiei stand in picioare sau nesiguranta la mers, ameteli, uneori acestea conducand la caderi si afectand calitatea vietii.

Acesti pacienti beneficiaza de o forma specializata de fizioterapie care poarta numele de reeducare (reabilitare) vestibulara. In afara de formele conventionale ale reeducarii vestibulare,  cercetari recente sugereaza ca realitatea virtuala poate aduce beneficii considerabile pentru acesti pacienti in scopul reantrenarii echilibrului si reinvatarii patternurilor de miscare.

Un sistem de realitate virtuala universal valabil  il reprezinta Nintendo Wii Fit Plus®. Acesta reprezinta un sistem de jocuri video cu sporturi care reantreneaza echilibrul (ex. ski, snowboard, bicicleta, bowling etc) si o platforma pe care sta si se misca persoana in timpul jocului.

wii fit plus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seria de exercitii trebuie sa dureze in general nu mai putin de 6 saptamani, cu 3-5 sedinte pe saptamana, cu durata de aprox. 20-30 minute. Rezultatele sunt evaluate prin posturografie si chestionarele specifice pentru vertij.

Wii-fit-plus