Testul de pozitie statica

foto 2Autori: Dr. Sinziana Papuc, Dr. Madalina Ilie

Există diferențe considerabile în literatura de specialitate cu privire la modul de a efectua și interpreta testul de poziție în bateria de testare ENG (Brandt, 1993). Deși s-a ajuns la un consens cu privire la mai multe aspecte ale testului (Mullen și Gianoli, 2001), au apărut probleme noi și controversate, în special odată cu apariția videonistagmografiei (VNG). În acest articol, vom descrie modul în care vom efectua și interpreta testul de poziție în laboratorul nostru și vom discuta controversele actuale. 


Testul de poziție este format din două părți, teste de poziție statice și dinamice. Ele sunt de obicei denumite în literatura de specialitate ca testele de poziție și de poziționare, respectiv (Barber și Stockwell, 1980). Acesta din urmă include Hallpike și alte manevre de provocare. În testul de poziție statică, examinatorul caută nistagmusul, care este prezent atât timp cât capul rămâne într-o poziție critică. În testul de poziție dinamică, examinatorul caută nistagmusul tranzitoriu care apare atunci când capul este mutat într-o poziție critică, dar se disipează în timp, capul rămânand în aceeasi poziție. Este punctul central al acestui articol la testul de poziție statică. 

Efectuarea testului 

Următoarele aspecte trebuie luate în considerare atunci când se efectuează testul de poziție statică: 

Pozițile capului

La testarea de rutină, am inclus următoarele poziții ale capului: 

 

  1. In sezut- Pacientul sta cu capul în poziție verticală. Având în vedere că la testul gaze este, de asemenea, efectuat în această poziție, rezultatele pot fi folosite pentru a verifica consistența testului global ENG / VNG. 
  2. Culcat pe spate – Pacientul este asezat cu capul flectat înainte la aproximativ 30°. Aceasta este poziția standard pentru proba calorica și este de preferat ca pacientul sa fie culcat. 
  3. Capul la dreapta – Din poziția culcat pe spate, capul este intors spre dreapta. Dacă pacienții acuza disconfort cervical, nu-i forțam să întoarcă capul prea mult. De preferabil vom utiliza una din pozițiile alternative descrise mai jos. 
  4. Capul la stanga– Din poziția culcat pe spate, capul este intors spre stânga. Din nou, vom utiliza pozițiile alternative dacă rotațiile gatului produc disconfort. Următoarele două poziții sunt incluse în testul de poziție statică în cazul în care caracteristicile nistagmusului se schimba în mod semnificativ atunci cand pacientul este mutat din pozitia culcat pe spate in pozitia cu capul la stânga sau la dreapta. 
  5. Corpul la dreapta – Din poziția culcat pe spate, întregul corp este rotit catre dreapta. 
  6. Corpul la stânga – Din poziția culcat pe spate, întregul corp este rotit catre stânga.

foto 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto 2