Diagnosticul vertijului paroxistic pozitional benign

Autori: Dr. Adrian Tudor, Dr. Ilie Madalina

Vertijul paroxistic pozitional benign reprezinta cea mai frecventa cauza de vertij la adult.  Vertijul paroxistic pozitional benign este o afectiune a organului echilibrului, urechea interna, prin acumularea in exces  a otoconiilor, cristale mici de carbonat de calciu si care la miscari ale capului transmit semnale aberante la nivelul creierului determinand aparitia vertijului.

Pacientul prezinta ameteli la miscarile bruste ale capului, la schimbari ale pozitiei corpului in pat sau cand se apleaca.  Vertijul  caracteristic VPPB –ului este de durata scurta, cateva secunde pana la 1 minut.

Metodele de diagnosticare a vertijului paroxistic pozitional benign  sunt concentrate asupra inregistrarii nistagmusului caracteristic: metoda Dix- Hallpike si electro- sau video-nistagmografia.

La Clinica Urechii  inregistrarea obiectiva a vertijului paroxistic pozitional benign se realizeaza cu ajutorul videonistagmografiei. Diagnosticul este stabilit prin efectuarea manevrei Dix-Hallpike, urmata de inregistrarea miscarilor globilor oculari in diferite pozitii ale capului. Se urmareste aparitia nistagmusului caracteristic: rotational, geotropic cu secusa rapida de partea  urechii afectate si cu durata  mai scurta de minut.