Vertij central

Sindromul vertiginos de tip central, dupa cum sugereaza si denumirea, este cauzat de o afectare a sistemului nervos central.

De ce este important de diferentiat de catre medic un sindrom de tip periferic (prin afectarea urechii interne- vestibulul) de unul de tip central?

Diagnosticul diferential este esential in vederea orientarii pacientului catre medicul ORL-ist sau   neurolog (tratamentele sunt diferite) si in vederea depistarii rapide a unui posibil accident vascular cerebral de fosa posterioara.

Care sunt cauzele vertijului central?

Principalele cauze sunt afectarea circulatiei cerebrale (la nivelul cerebelului sau trunchiului cerebral) – ischemie sau hemoragie, migrena, scleroza multipla, tumori de fosa posterioara cerebrala, anumite medicamente (antiepileptice de ex.), alcool, traumatisme craniene, infectii.

Cum se manifesta vertijul de tip central?

Deoarece cerebelul, trunchiul cerebral, dar si labirintul (urechea interna) sunt vascularizate de catre acelasi sistem arterial – vertebrobazilar, simptomele vertijului central pot fi foarte asemanatoare cu cele ale sindromul vertiginos periferic (cauzat de urechea interna): senzatie de rotatie/ vertij, cu greata si varsaturi, uneori hipoacuzie. Cel mai des insa vertijul de tip central se manifesta printr-o senzatie de ameteala necaracteristica (nu senzatia de rotatie!), dezechilibru la mers, stare de confuzie sau de plutire. Uneori se asociaza si semne neurologice precum afectarea de nervi cranieni (senzatie de slabiciune pe jumatate  de fata, disartrie – dificultate in articularea cuvintelor, diplopie – vedere dubla, disfagie – greutate la inghitit, absenta reflexului cornean).

Cum se face diagnosticul diferential intre un vertij periferic si unul de tip central?

Este important de aflat istoricul bolii, insa, asa cum vazut, simptomele pot fi comune celor 2 sindroame.

Investigatia cu care se incepe bilantul vestibular este videonistagmografia – cautarea nistagmusului si diferentierea unui nistagmus periferic de unul de tip central.

In general, nistagmusul de tip central este de tip vertical, dar poate fi si orizontal. Poate fi unidirectional  sau multidirectional si se poate schimba directia sa in functie de directia privirii – stanga/dreapta. Vom prezenta in continuare un film cu nistagmus orizontal evocat de privirea laterala, cu schimbarea directiei, la un pacient cu sindrom vertiginos de tip central prezentat la Clinica Urechii.

 

De asemenea, nistagmusul de tip central nu este in general suprimat de fixatia privirii, spre deosebire de cel periferic.

Un alt test util pentru diagnostic diferential il reprezinta video head impulse test: un test negativ (cu rezultate normale) este puternic sugestiv pentru un sindrom de tip central.

De asemenea, proba calorica poate evidentia daca exista o afectare de tip periferic (o hipofunctie a unuia sau a ambelor vestibule).