- Martie 11, 2010
Cand se opereaza otoscleroza?
Odata precizat diagnosticul de otoscleroza, ne punem intrebarea daca interventia chirurgicala este benefica sau nu, daca riscurile acesteia trebuie asumate de catre pacient sau dimpotriva trebuie sa il indemne sa renunte.
Multi pacienti hipoacuzici sufera o depresie severa la aflarea diagnosticului de otoscleroza. Trebuie insa precizat faptul ca, dintre tipurile de hipoacuzie progresiva bilaterala care pot conduce la surditate, aceasta afectiune prezinta avantajul covarsitor al operabilitatii. Cu alte cuvinte, urmare a interventiei chirurgicale, pacientul este transformat dintr-un condamnat la sentinta inexorabila a dificultatii de comunicare cu lumea inconjuratoare, intr-un subiect cu o existenta perfect normala, lipsita de grijile oricarui mijloc exterior conceput pentru a-i media contactul cu aceasta (proteza auditiva, implant, etc).
Cine beneficiaza de interventia chirurgicala?
Din fericire, majoritatea covarsitoare a cazurilor de otoscleroza sunt astazi operabile, daca diagnosticul a fost stabilit cu acuratete, iar interventia chirurgicala este efectuata in urma unei indicatii chirurgicale intemeiate. Abandonarea operatiilor temporare (mobilizarile platinare), foarte la moda in Romania in urma cu 1 deceniu, a constituit un mare pas inainte spre obtinerea unui auz stabil (timp de decenii) la pacientii operati.
Exista insa si situatii in care interventia chirurgicala este intelept sa fie evitata sau amanata:
- in cazurile de afectare senzoriala definitiva (labirintizare), in care beneficiul functional este minim,
- in cazul malformatiilor majore ale osisoarelor sau ale nisei ovale (mult mai usor de evaluat astazi prin intermediul tomografiei de inalta rezolutie),
- in cazul in care clinica in care urmeaza a fi efectuata operatia nu beneficiaza de tehnologia necesara rezolvarii cazurilor considerate dificile in urma diagnosticului de acuratete (audiologic si imagistic)
- in cazurile in care nu avem certitudinea unei evaluari audiologice precise (situatie frecvent intalnita in Romania)
Care este momentul optim pentru operatie?
Odata cu acceptarea din ce in ce mai larga a operatiilor cu deschiderea minima a labirintului (platinotomiile) s-a constatat (fara e exista inca studii riguroase statistic) faptul ca efectuarea cat mai precoce a unei astfel de interventii are drept urmare nu numai restabilirea auditiei, dar si o intarziere a tendintei de labirintizare a otosclerozei. Din acest motiv, in marile clinici otologice din lume este promovata ideea operarii prin platinotomie cat mai precoce dupa diagnosticul bolii.
Pana la publicarea unor confirmari statistice, mentionam aceasta realitate, diferita de atitudinea clasica, in care se recomanda operatia in momentul in care otoscleroza este “coapta”, dupa o evolutie de cativa ani. Mai trebuie precizat si faptul ca in stadiile incipiente, in care fixarea platinara este incompleta, operatia prezinta o serie de dificultati tehnice suplimentare, care pot fi insa depasite cu ajutorul tehnologiei actuale (platinotomia laser).