Sechele cicatriceale postotitice cu perforatia membranei timpanice – prezentare de caz

Prezint cazul unui pacient de sex masculin, in varsta de 34 ani, din mediul urban care se prezinta in sectia ORL  pentru hipoacuzie bilaterala si otoree UD. Simptomatologia a debutat inca din copilarie cu otoree intermitenta si de cativa ani s-a instalat treptat si hipoacuzia.

Din antecendetele personale patologice retinem o interventie  chirurgicala de deviatie de sept nazal in noiembrie 2010 si repetate episoade de otoree bilaterala.

UD

Am inceput examninarea si investigatiile pentru pacient in scopul stabilirii unui diagnostic si a metodei terapeutice adecvate cazului.

La examenul otomicroscopic se observa la nivelul urechii drepte secretii patologice in  CAE; dupa aspirarea secretiilor se observa o perforatie paracentrala, umeda, ovalara, cu inel cicatriceal;  mucoasa cutiei timpanice inflamata; restul  membranei timpanice ingrosat si hiperemiat; usoara congestie la nivelul tegumentului CAE.

La nivelul urechii stangi exista o perforatie paracentrala, reniforma,  uscata, de asemeni cu inel cicatriceal, fara secretii patologice; depuneri de timpanoscleroza in partea anterosuperioara; tegumentul CAE de aspect normal;

La acumetrie instrumentala rinne negativ bilateral, weber lateralizat UD.

Examenul functional audiometric a pus in evidenta o hipoacuzie de tip transmisie UD, cu Rinne audiometric de  40 dB iar la urechea stanga o hipoacuzie mixta.

Investigatiile paraclinice au fost completate de efectuarea unui computer tomograf de stanci temporale care a evidentiat membrana timpanica perforata in pars tensa, ingrosata si usor retractata;fara anomalii de continut in cavitatea timpanica ; Lant osicular normal conformat de partea stanga.

Pe partea dreapta situatia mastoidei  este mai delicata; cavitatea timpanica este plina aproape in totalitate cu debriuri dense cu densitate tisulara, ramanand putin aerata la nivelul atticii; celulele mastoidiene cu retentie fluida; exista calcificari pulverulente in debriurile dense timpanice si antrale, pledand pentru timpanoscleroza. De retinut ca urechea dreapta prezinta otoree in continuare.

Prin coroborarea datelor clinice si paraclinice s-au stabilit urmatoarele diagnostice:

–          Sechele cicatriceale postotitice cu perforatia mb timpanice bilateral

–          Mezotimpanita cronica UD;

–          Hipoacuzie tip transmisie UD,mixta US;

–          Timpanoscleroza UD

 Optiunea terapeutica este de a interveni chirurgical la nivelul urechii stangi.

Desi urechea dreapta prezinta o hipoacuzie de transmisie cu rinne audiometric mai mare, ceea ce semnifica si prezenta unor leziuni osiculare la acest nivel, datorita otoreei care inca persista (contraindicatie temporara de miringoplastie) alegem urechea stanga pentru rezolvarea chirurgicala.

S-a practicat sub AG IOT miringoplastie  pe cale retroauriculara cu aponevroza de muschi temporal underlay pe sub manerul ciocanului si antrotomie de aerare iar pentru urechea dreapta s-a inceput un tratament cu instilatii auriculare.

Sub tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic evolutia a fost favorabila; s-a efectuat toaleta locala a plagii zilnic; La 7 zile postoperator s-au extras  firele de sutura si la a 10 zile postoperator s-s indepartat pansamentul din CAE.

Pacientul va reveni la control la 3 saptamani de la operatie pentru a monitoriza vascularizatia grefei si pentru a urmari revenirea la parametrii normali anatomo functionali ai neomembranei timpanice iar la 2 luni de la interventia chirurgicala pacientul va trebui sa efectueze inca un examen audiometric functional.

Ca si particularitati ale acestui caz trebuie sa mentionez  doua aspecte:

– legatura stransa dintre patologia nazala si patologia de tip otologic;

– prin natura perforatiei si topografia ei (situata deasupra descendentei nicovalei), ne-am fi asteptat sa existe si leziuni osiculare la acest nivel (lantul osicular era normal conformat si cu mobilitatea pastrata), ceea ce inseamna ca pacientul s-a prezentat la timp la medic pentru urechea stanga, in schimb pentru urechea dreapta nu se poate preciza acelasi lucru.

Momentan, tratamentul pentru urechea dreapta se adreseaza in principal otoreei, urmarind asigurarea unei perioade uscata si urmand apoi sa se refaca integritatea si functionalitatea urechii medii.