- Iulie 2, 2008
Ce sunt vegetatiile adenoidiene (polipii)?
Hipertrofia vegetatiilor adenoide (cunoscute si sub denumirea improprie de “polipi”) reprezinta o afectiune specifica primei copilarii. Acest tesut limfatic este amplasat in spatele nasului, in nazofaringe si face parte din cercul limfatic Waldayer impreuna cu amigdalele palatine, tubare si linguala, avand rol in apararea impotriva infectiilor.
In preajma varstei de 4-5 ani, acest tesut ajunge la o maxima dezvoltare, corespunzator activitatii sistemului imun de dobandire a rezistentei copilului la diferitele infectii microbiene cu care acesta vine pentru prima data in contact (in special dupa intrarea sa in colectivitate: cresa, gradinita). Deci hipertrofia vegetatiilor adenoide este in principiu un proces fiziologic pasager, care diminueaza odata cu inaintarea in varsta (practic vegetatiile adenoide involueaza dupa varsta de 10 ani).
Cand hipertrofia vegetatiilor adenoide depaseste limitele normale (in urma infectiilor repetate de cai aeriene superioare, sau constitutional) apar o serie de manifestari specifice:
– blocheaza fuxul de aer normal pe nas si asfel copilul respira mai mult pe gura, si ziua si noaptea, creand dificultati la desfasurarea unei activitati fizice mai intense datorita reducerii fluxului de aer nazal
– poate determina sforait noaptea
– scade performanta intelectuala si intarzie dezvoltarea organismului prin deficitul cronic de oxigenare a creierului si tesuturilor
– produce modificari structurale craniene consecutive respiratiei bucale (facies adenoidian)
O serie de afectiuni ORL sunt favorizate, apar cu mult mai frecvent si se vindeca mai lent in prezenta hipertrofiei vegetatiilor adenoide:
– infectii recurente, prelungite ale amigdalelor
– infectii repetate ale cailor aeriene inferioare (traheobronsite, laringite)
– otite medii seroase acute sau cronice
– otite medii supurate si otomastoidite
– rinosinuzite acute sau cronice
In aceasta situatie, este recomandata indepartarea chirurgicala a vegetatiilor hipertrofiate, cu restabilirea unei respiratii nazale eficiente. Sunt evitate astfel curele antibiotice prelungite indicate de obicei de medicul de familie pentru tratamentul afectiunilor ORL repetitive.
Odata cu cresterea copilului tendinta de hipertrofie a vegetatiilor diminueaza, si odata cu ea si sensibilitatea sa la afectiuni ORL.