- Martie 9, 2010
Examenul tomografic in otoscleroza
In urma cu un deceniu diagnosticul otosclerozei era considerat ca un diagnostic eminamente “clinic”, bazat pe experienta ORL-istului si acuratetea examenului audiometric
Examenul tomografic de inalta rezolutie al urechii medii si cohleei a devenit o metoda uzuala de diagnostic si evaluare a otosclerozei odata cu perfectionarea aparaturii si a softului de analiza a imaginilor tomografice. In fapt examenul CT constituie astazi un mijloc obiectiv si indispensabil pentru un diagnostic si prognostic de acuratete al acestei afectiuni.
Urmatoarele informatii diagnostice pot fi furnizate de aceasta investigatie:
- confirmarea existentei focarelor otospongiotice (mici zone de demineralizare osoasa)
- precizarea sediului blocajului osicular (de obicei polul anterior al talpii scaritei)
- stabilirea tipului de afectare: a urechii medii si/sau cohleara (in functie de localizarea focarelor otospongiotice)
- gradul de afectare al urechii contralaterale, stiut fiind ca otoscleroza este o afectiune genetica de regula bilaterala
- confirmarea existentei unor malformatii/diformitati osiculare asociate, cu importanta chirurgicala
- evaluarea prognosticului evolutiv functie de extensia leziunilor (vechimea bolii, labirintizarea)
- estimarea caracterului evolutiv al bolii prin compararea dimensiunii focarelor de demineralizare la examinari succesive (util pentru initierea tratamentului cu fluorura de sodiu)
- controlul esecului chirurgical prin persistenta/reaparitia hipoacuziei postoperatorii (poate pune in evidenta deplasarea pistonului, sau alte modificari in functie de tehnica operatorie folosita)
Cu toate ca nu exista inca o buna corelare intre extensia leziunilor evidentiata tomografic si gradul deficitului auditiv, studiile pe aceasta tema sunt in plina desfasurare.
Valoarea explorarii este limitata in mare masura de rezolutia aparaturii, acuratetea investigatiei si de capacitatea de interpretare a imaginilor de catre medic.
In Romania exista in acest moment foarte putini tomografisti specializati in tomografia urechii medii, a nisei ovale si a cohleei. Din acest motiv, efectuarea acestui examen se poate dovedi in multe situatii lipsita de utilitate.
Chiar si in aceste conditii, elaborarea unui tratament eficient este astazi de greu de conceput fara examenul tomografic.