- Decembrie 12, 2008
Igiena urechilor si cateva adevaruri despre folosirea betisoarelor de urechi
Urechea externa la om este alcatuita din pavilionul urechii si conductul auditiv extern (CAE). CAE este un canal osos spre interiorul capului, cu capatul extern deschis si capatul intern inchis de timpan si este tapetat la interior doar de piele.
Pielea urechii
Pielea, in general, reprezinta o bariera importanta de aparare care mentine un pH acid, produsele de curatare trebuind sa pastreze “mantaua acida”, deci sa aiba un pH fiziologic de aproximativ 5. O curatare eficienta asigura inlaturarea cerumenului, prafului, resturilor celulare, secretiilor, transpiratiei si microorganismelor.
Pielea urechii este asemanatoare celei de pe toata suprafata corpului nostru, dar mai subtire si cu o particularitate: are o secretie numita ceara sau cerumen cu rol de protectie locala a tegumentului.
CAE este conceput ca in mod natural sa fie deschis, sa patrunda aerul in conductul auditiv pentru un auz perfect si pentru ca pielea ce acopera peretii CAE sa fie sanatoasa, de aceea urechile nu trebuie astupate cu vata sau alte obiecte.
Igiena urechii se face prin spalare, asa cum spalam pielea de pe maini trebuie spalata si pielea de la nivelul CAE, atunci cand urechile sint sanatoase (exceptie: cand exista vreo boala a pielii CAE sau timpanul este perforat, in acest caz trebuie facut un consult de specialitate ORL si tratata urechea).
Cum se spala urechile, sanatoase?
De 2-3 ori pe saptamana, nu mai des!
Clatiti CAE cu apa curata; puteti eventual utiliza un sampon la pH-ul fiziologic acid al pielii (aproximativ 5 – urmariti aceasta mentiune in mod expres pe ambalajul produsului cosmetic respectiv).
Sapunul are un pH alcalin care accentueaza secretia de cerumen, si in plus, deshidrateaza pielea.
Daca folositi un produs cosmetic, acesta trebuie sa aiba o compozitie chimica cat mai simpla, pentru a evita declansarea fenomenelor alergice (eczeme, dermatite) produse prin actiunea asupra pielii a numeroaselor substante chimice folosite ca ingrediente cosmetice.
Indiferent de produsul cosmetic utilizat, CAE trebuie clatit cu apa curata abundenta la temperatura corpului, pentru a evita persistenta indelungata a diversilor agenti chimici pe suprafata pielii urechii.
Dupa spalare, orificiul de intrare in CAE trebuie uscat cu ajutorul unui prosop moale pentru a absorbi excesul de umiditate. In acest scop mai pot fi utilizate betisoarele igienice sterile cu manson, care nu pot fi introduse in CAE pe o adancime mai mare de 5-8 mm. Persistenta umiditatii in CAE favorizeaza aparitia micozelor.
Betisoarele de ureche
Folosirea betisoarelor de urechi pentru indepartarea cerumenului si secretiilor nu este fiziologica pentru CAE. Nu reusesc sa scoata un corp strain sau un dop de ceara din ureche, si pot provoca foarte usor accidente, cum ar fi: otita externa, prin leziuni fine ale tegumantului CAE si infectii cu bacterii ( ce se afla in mod natural pe tegumentele noastre) prin acesta poarta de intrare la nivelul pielii; leziuni ale timpanului si chiar ruperea lui cu durere, sangerare, afectarea auzului, infectii la acest nivel.
De aceea, urechile in mod natural se curata doar prin spalare cu apa, fara sa se introduca nici un corp strain sau solutie care pot afecta structura fina si delicata a timpanului si pielii de la nivelul CAE. In cazul in care aveti dop de ceara, corp strain in CAE, durere sau orice va deranjeaza la nivelul urechilor, adresati-va medicului specialist ORL care va va sfatui si trata cel mai bine.