- Martie 9, 2010
Otoscleroza si sarcina
Am fost diagnosticata cu otoscleroza. Voi mai putea evea copii?
O intrebare pe care o adreseaza frecvent pacientele cu otoscleroza medicului este legata de posibilitatea de a duce la bun sfarsit o sarcina, si riscul de agravare a surditatii.
Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare, este necesar mai intai sa stabilim cu certitudine diagnosticul de otoscleroza si tipul de afectare a urechii:
- blocajul scaritei,
- afectarea labirintica,
- sau ambele.
In ziua de astazi, acest lucru este realizat destul de usor cu ajutorul tomografiei computerizate de inalta rezolutie, care precizeaza in mod obiectiv tipul de afectare, localizarea si amploarea leziunilor.
Cum influenteaza sarcina evolutia otosclerozei?
Majoritatea pacientelor care au dus o sarcina pana la termen realizeaza o scadere importanta a auzului pe parcursul acesteia sau imediat dupa nastere. Aceasta agravare a surditatii este initiata de tulburarile metabolismului osos fosfocalcic induse hormonal pe parcursul sarcinii. Consecinta lor este o “activare” a focarelor de demineralizare situate la nivelul urechii interne si jonctiunii dintre talpa scaritei si vestibul (otospongioza activa), care pot fi observate la examennul tomografic al urechii.
Ulterior, zonele de demineralizare se vindeca printr-un proces de remaniere osoasa de tip scleros, cu consecinte importante asupra auditiei (anchilozarea scaritei si scleroza perilabirintica).
Menopauza agraveaza surditatea prin otoscleroza ?
Un efect similar asupra otospongiozei il are menopauza. Modificarile endocrine si metabolice specifice acestei perioade, produc la randul lor efectul de demineralizare a focarelor otospongiotice, cu aceleasi consecinte nefaste asupra auzului.
Operatia are vre-o influenta asupra evolutiei bolii?
Nici in sarcina, si nici in alte situatii, operatia nu influenteaza evolutia leziunilor specifice otospongiozei. Estea adevarat ca restabilirea mecanismului de transmitere a sunetelor la urechea interna produce o imbunatatire a auzului, dar evolutia leziunilor de demineralizare poate continua. Prin urmare, pacientele care au fost operate de otoscleroza se vor gasi intr-una din urmatoarele situatii:
- pacientele cu anchiloza stapedovestibulara operate prin interventii de mobilizare a scaritei vor percepe o diminuare a auzului datorita reanchilozarii aesteia ca urmare a reactivarii procesului de demineralizare.
- pacientele operate cu piston platinar introdus in urechea interna vor fi protejate de reinstalarea surditatii de transmisie, deoarece pist.onul se comporta ca un by-pass audiologic pentru sunete, scurt-circuitand anchiloza stapedo-vestibulara, chiar in conditiile agravarii acesteia.
- atat pacientele operate cat si cele neoperate pot constata o agravare a componentei neurosenzoriale a surditatii prin evolutia procesului de demineralizare a urechii interne (labirintizare)
Putem deci concluziona ca in general sarcina este responsabila de agravarea surditatii la pacientele cu otoscleroza, iar interventia chirurgicala cu piston introdus direct in urechea interna constituie un factor de protectie. Asadar, principial, operatia nu numai ca nu este contraindicata, dar poate feri pacienta intr-o masura mai mare sau mai mica de agravarea surditatii.
O mentiune speciala trebuie insa facuta in legatura cu nasterea. Luind in considerare delicatetea reconstructiei osiculare cu piston in urechea interna, travaliul presupus de nasterea spontana poate avea consecinte nedorite, ducand la deplasarea pistonului, cu agravarea surditatii si chiar aparitia vertijului. Din acest motiv, la pacientele operate, nasterea trebuie efectuata prin operatie cezariana.